Focsanenii au fost la mormintarea eroului din America

Title

Focsanenii au fost la mormintarea eroului din America

Description

De, Silvia Vrinceanu Nichita | 21.04.2007

<b>Focsaneanul Zvi Ben Dov, emigrat in Israel in urma cu jumatate de secol, ne-a transmis ieri amanunte despre funeraliile profesorului Liviu Librescu</b>

Liviu Librescu, profesorul care si-a salvat studentii din fata unei ploi de gloante sacrificindu-si propria viata in amfiteatrul Universitatii Tehnice din Virginia, a fost condus ieri pe ultimul drum, in Israel, tara in care locuiesc si cei doi fii ai sai. La funeralii au fost prezenti si citiva focsaneni israelieni, care au copilarit cu profesorul Liviu Librescu in perioada celui de-al doilea razboi mondial, cind au fost nevoiti sa indure ostilitatea dusa pina la extrem fata de populatia de origine evreiasca. "Am participat impreuna cu prietenul meu focsanean Jack Gheber la mormintarea lui Liviu. Au fost sute si sute de oameni, rude, prieteni, profesori de la universitate, plus o delegatie special venita din Romania, in frunte cu ambasadorul Romaniei in Israel, pentru a inmina familiei ordinul national «Steaua Romaniei» in grad de mare cruce, oferit post-mortem de presedintele Traian Basescu pentru eroismul de care a dat dovada. Impreuna cu Jack, ne-am dus la Marilena, sotia lui Liviu, si ea tot din Focsani, si am consolat-o. Eu i-am inminat «Ziarul de Vrancea», care a sosit in Israel in urma cu doua zile, adus de prietenul nostru Nicu Stoinescu. I-am transmis condoleante de la grupul vostru din Focsani", ne-a transmis ieri, prin e-mail, Zvi Ben Dov, liderul focsanenilor din Israel, directorul general al organizatiei A.M.I.R. Acesta si-a ebraizat numele dupa ce a emigrat, in Focsani fiind cunoscut sub numele de Puiu Zilberman. De precizat ca Zvi Ben Dov si Jack Gheber au fost colegi cu Liviu Librescu la Focsani, inainte de a emigra in Israel.

"Mama lui Jack a fost directoarea scolii evreiesti de fete din Focsani, unde a studiat si Marilena, sotia lui Liviu. L-a recunoscut si pe Jack si pe mine imediat. La funeralii am intilnit si alti prieteni focsaneni, pe dr. Fritz Scwartz, pe ing. Armand Rotenstraih cu sora lui Emilia si altii", ne-a mai relatat Zvi Ben Dov. Focsanenii care locuiesc in Israel ne-au spus ca la inmormintarea profesorului Liviu Librescu au participat zeci de jurnalisti din toata lumea, care au fost interesati de viata pe care "eroul din America" a dus-o in Romania, ca victima a regimurilor Mihai Antonescu si Nicolae Ceausescu. Reamintim ca "Ziarul de Vrancea" a relatat in exclusivitate povestea de viata a "eroului din America", care a trait din plin opresiunile antisemite la Focsani, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, unde locuiau bunicii din partea mamei. Tot in orasul de pe Milcov, tatal profesorului Liviu Librescu, un avocat eliminat din barou pe criterii etnice, a avut domiciliu fortat inainte sa fie trimis in lagarele din Transnistria. Liviu Librescu fusese invitat sa viziteze Focsaniul in luna mai, invitatie pe care a declinat-o cu parere de rau din cauza proiectelor stiintifice in care era implicat. Sotia profesorului a anuntat ca nu se va mai intoarce in America si a multumit tuturor celor care au fost alaturi de familie in aceste momente grele. (Silvia VRINCEANU)

--

Sursa Originala: <a href="http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=11809">http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=11809</a>

Creator

Silvia Vrinceanu Nichita

Date

2007-06-08

Contributor

Adriana Seagle

Rights

Silvia Vrinceanu Nichita (silvia@ziaruldevrancea.ro)

Language

ron

Citation

Silvia Vrinceanu Nichita, “Focsanenii au fost la mormintarea eroului din America,” The April 16 Archive, accessed April 21, 2024, https://april16archive.org/items/show/447.