Liviu Librescu, profesorul de eroism

Title

Liviu Librescu, profesorul de eroism

Description

Un roman admirat in toata lumea

<b>Liviu Librescu, profesorul de eroism</b>

A supravietuit Holocaustului si comunismului, dar l-a ucis un student. Presa internationala scrie pe larg despre profesorul israelian de origine romana Liviu Librescu, care a murit salvandu-si studentii in timpul masacrului din campusul Universitatii Tehnice din Virginia. Profesor de peste 20 de ani in SUA, Librescu a murit in timp ce bloca usa de acces in sala de curs, pentru ca studentii sa poata fugi de atacator. Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB) a declarat marti - zi de doliu in memoria profesorului Liviu Librescu, fost absolvent al Facultatii de Inginerie Aerospatiala.
· <a href="http://www.hotnews.ro/articol_70080-Universitatile-din-SUA-in-stare-de-alerta-Ieri-s-a-inregistrat-inca-o-amenintare.htm" TARGET="_blank">Universitatile din SUA - in stare de alerta. Ieri s-a inregistrat inca o amenintare</A>
· <a href="http://www.hotnews.ro/articol_70004-Studentii-de-la-Virginia-reporteri-care-au-filmat-cu-telefoanele.htm" TARGET="_blank">Studentii de la Virginia - reporteri care au filmat cu telefoanele</A>
· <a href="http://www.hotnews.ro/articol_70027-Atacatorul-de-la-Virginia-Tech-un-student-de-origine-sud-coreeana.htm" TARGET="_blank">Atacatorul de la Virginia Tech - un student de origine sud-coreeana</A>
· <a href="http://www.hotnews.ro/articol_69929-America-sub-soc-masacru-intr-un-campus-universitar.htm" TARGET="_blank">America sub soc: masacru intr-un campus universitar</A></b></B>

Moartea lui Librescu si a colegului sau, Profesorul Kevin Granata, a fost anuntata prima data pe <a href="http://www.esm.vt.edu/" TARGET="_blank">site-ul oficial</A> al institutiei.

<a href="http://english.hotnews.ro/International-media-honors-Romanian-born-professor-killed-in-Virginia-massacre-articol_44738.htm" TARGET="_blank">Articolul postat in versiunea engleza a HotNews.ro</A>, despre moartea lui Liviu Librescu, a fost preluat pe blogurile <a href="http://www.claremont.org/blogs/blogid.5193/blog_detail.asp" TARGET="_blank">Claremont Institute for the Study of Statemanship and Political Philosphy</A>.

Un material dedicat de <a href="http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/04/17/AR2007041700626.html?nav=hcmodule" TARGET="_blank">Associated Press</A> lui Liviu Librescu a fost preluat de sute de publicatii din intreaga lume.

Articolul povesteste cum familia lui Librescu a primit e-mailuri de consolare de la studentii acestuia, care au povestit despre modul cum s-a jertfit pentru studenti.

<a href="http://edition.cnn.com/2007/US/04/17/vtech.shooting.victims/index.html" TARGET="_blank">CNN</A>, <a href="http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article1665503.ece" TARGET="_blank">The Times</A>, <a href="http://www.nytimes.com/2007/04/17/us/17victims.html?_r=1&oref=slogin" TARGET="_blank">The New York Times</A> si <a href="http://www.haaretz.com/hasen/spages/849070.html" TARGET="_blank">Haaretz</A> se numara printre multele publicatii si televiziuni care au relatat pe larg despre cum i-a aparat Librescu pe studenti cu pretul propriei sale vieti.

Pe <a href="http://www.esm.vt.edu/" TARGET="_blank">site-ul oficial</A> al Universitatii Tehnice din Virginia, a fost anuntat decesul a doi dintre dascalii universitatii: Profesor Liviu Librescu si Profesor Kevin Granata, morti pe data de 16 aprilie 2007, in timp ce isi tineau cursurile in cladirea Norris Hall de la Universitatea Virginia Tech.

Potrivit "The Jerusalem Post" online, profesorul, in varsta de 77 de ani, a murit impuscat, iar site-ul ynetnews.com scrie ca profesorul a fost ucis in timp ce bloca accesul atacatorului in sala de curs, pentru a-si apara studentii.

Alec Calhoun, o studenta aflata in sala de curs in momentul atacului, a povestit pentru Associated Press ca l-a vazut pe profesorul Librescu blocand usa in timp ce unii dintre colegii ei se ascundeau, iar altii sareau pe geam.

Profesorul fusese condus la scoala de sotia sa, cu mai putin de o ora inainte de a fi impuscat.

Potrivit sursei citate, sotia sa Marlina si copii, Arieh si Joe, au inceput deja sa faca pregatirile pentru inmormantarea lui Liviu Librescu in Israel.

Nora sa, Ayala, povesteste ca profesorul era foarte pasionat de meseria sa si un om dedicat familiei.

Colegii de la Universitatea Tehnica din Virginia il descriu drept "un adevarat gentleman".

In incident, cel putin 33 de persoane au fost ucise si 28 au fost ranite dupa ce un student a deschis focul in interiorul campusului din Blacksburg.

<B>Cine este profesorul Librescu</B>

Profesor israelian de origine romana, Liviu Librescu a absolvit Facultatea Politehnica din Bucuresti in anul 1952, specializarea inginerie aeronautica si apoi s-a inscris la masterat.

In 1972, primeste premiul "Traian Vuia" al Academiei de Stiinte din Romania.

Intre anii 1979-1986 a fost profesor de inginerie mecanica la Universitatea din Tel Aviv.

Potrivit ynetnews.com, profesorul Librescu si sotia sa sunt supravietuitori ai Holocaustului care au emigrat in Israel din Romania in 1978.

Regimul comunist nu i-a dat voie sa plece din tara, dar a reusit acest lucru numai dupa ce premierul israelian de atunci, Menachem Begin a intervenit pe langa Nicolae Ceausescu.

Cativa ani mai tarziu a plecat in SUA. Din iunie 1986 preda ingineria mecanica la Universitatea Tehnica din Virginia, unde era titularul a patru cursuri.

In anul 2000 primeste titlu de Doctor Honoris Causa al Universitatii Politehnice din Bucuresti.

A publicat numeroase articole si studii de inginerie mecanica in presa americana, a obtinut zeci de premii si titluri onorifice si a prezidat mai multe congrese internationale pe acesta tema.

<b> Zi de doliu la Universitatea Politehnica din Bucuresti</b>

Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB) a declarat, marti, zi de doliu in memoria profesorului Liviu Librescu, absolvent al Facultatii de Inginerie Aerospatiala.

Rectorul UPB, Ecaterina Andronescu, s-a declarat consternata de incidentul petrecut in campusul universirat din Virginia, Statele Unite, si a declarat ca va pastra poza lui Liviu Librescu in holul rectoratulului pentru a-i aduce un ultim omagiu acestuia.

"Ne-am hotarat sa transmitem un mesaj de solidaritate, incurajare si de sustinere la Universitatea Virginia Tech si am declarat zi de doliu in universitate. Liviu Librescu este membru al comunitatii noastre academice, cu atat mai mult ca in anul 2000, domnul profesor a primit titul de Doctor Honoris Causa al UPB", a declarat Ecaterina Andronescu pentru HotNews.ro.

„Prin curajul de care a dat dovada, Liviu Librescu a adus o mare onoare atat Universitatii Politehnice, cat si intregii scoli romanesti" a precizat Andronescu.

<a href="http://www.hotnews.ro/">HotNews.ro</a>, C.N.A., C. Marin, 17 apr 2007

--

Sursa Originala: <a href="http://www.hotnews.ro/articol_70002-Un-profesor-de-origine-romana-a-fost-ucis-in-masacrul-din-Virginia-in-timp-ce-si-apara-studentii.htm">http://www.hotnews.ro/articol_70002-Un-profesor-de-origine-romana-a-fost-ucis-in-masacrul-din-Virginia-in-timp-ce-si-apara-studentii.htm</a>

Creator

C.Marin

Date

2007-06-08

Contributor

Adriana Seagle

Rights

cristian.pantazi@hotnews.ro

Language

ron

Citation

C.Marin, “Liviu Librescu, profesorul de eroism,” The April 16 Archive, accessed June 27, 2022, http://april16archive.org/items/show/448.